خاطره از آیت الله ملکوتی درباره تصوف، و نحوه آشنایی با علامه طباطبایی
روح حضرت آیت الله ملکوتی (ره) با امام صادق علیه السلام محشور باشد. چند نکته، درباره مرحوم ملا حسینقلی همدانی، مرحوم علامه قاضی و مرحوم علامه طباطبایی که به بنده فرمودند در خاطر دارم.
1. یک بار که خدمتشان رسیده بودم از تصوف و صوفی پرسیدم که فرمودند: صوفی ها همه که بد نیستند. صوفی خوب هم داریم مثل مرحوم ملا حسینقلی همدانی که صوفی بود.
توضیح:
در کتاب عرفان علامه طباطبایی در بیان استاد حسن رمضانی، درباره تصوف و صوفی خوب و بد، توضیحات کاملی ارائه شده است. می توانید مراجعه کنید.
...........................
2. در تشرف دیگری که خدمتشان داشتم درباره نحوه آشنایی با علامه طباطبایی پرسیدیم که فرمودند: من تبریز بودم و علامه هم تبریز بودند اما ایشان را نمیشناختم. نه تنها من که نوعا طلبهها ایشان را نمیشناختند.
بعد از مدتی به قم مشرف شدم. در آن زمان، آذربایجان دست پیشهوری افتاد و کمونیستها روی کار آمدند، لذا تعطیلات را نتوانستم به آذربایجان برگردم. از این رو به مشهد مشرف شدم.
در مشهد نزد «شیخ سیفالله ایسی» بخشی از اشارات و شفا را میخواندم و آن زمان، موقعی بود که هر کس در مشهد فلسفه میخواند، کافر محسوب میشد. یعنی زمان آمیرزا مهدی اصفهانی بود که البته درس میرزا مهدی هم میرفتم و درسش طول میکشید و از فلاسفه به شدت انتقاد میکرد.
در همان سال حضرت آیتالله سید محمد حجت کوهکمری از مراجع و بزرگان قم نیز برای زیارت به مشهد آمده بود. بنده در خدمت آیتالله حجت بودم که دیدم سیدی پیش ایشان میآید و آقای حجت به ایشان خیلی احترام میگذارد.
بنده علامه طباطبایی را به وسیله آیتالله العظمی حجت و در آن مجلس شناختم.
علامه طباطبایی وقتی به قم آمد، بنده که در مشهد با ایشان آشنا شده بودم، با ایشان درس گذاشتم و علامه در فیضیه به حجرهام تشریف میآورد و برای من به تنهایی درس فلسفه میفرمود.
بعدها علامه در قم معروف شدند و شاگردان دیگری مانند شهید مطهری و ... به درس ایشان آمدند اما من بعد از مدتی به نجف اشرف، مشرف شدم تا از دروس آنجا استفاده کنم.
...........................
3. درباره علامه سید علی آقا قاضی پرسیدم که فرمودند:
ایشان از بهترین شاگردان مرحوم میرزا علی آقا قاضی بودند و از ایشان متأثر بودند. با این اوصاف، من چه چیزی میتوانم برای گفتن داشته باشم؟!